2010. február 14., vasárnap

2010 február 03.-án a Salgótarjánban működő Szerdatársaság meghívására Tarjánba utazott a rétsági Spangár András Irodalmi Kör öt tagja, Végh József, Majnik László, Szájbely Zsolt, Szunyogh Pál, és Karaffa Gyula. Odafelé végig hatalmas hóesésben utaztunk, de sikeresen megérkeztünk a helyszínre, a József Attila Művelődési Központban működő Frei Cafe különtermébe.

A meghívás célja a bemutatkozáson kívül a kapcsolattartás, a kapcsolatépítés is volt. Mint ismeretes, a Spangár Kör nem először volt már meginvitálva Tarjánba, de az ottani programok sokasága, a város nagysága miatt az érdeklődők, résztvevők köre mindig más és más. Így volt ez most is, hiszen az asztal körül ülők nagy részének ismeretlenek voltunk, és szívesen, érdeklődve várták az irodalmi bemutatkozásunkat.

A Szerdatársaságból Patakiné Kerner Edit fogadott bennünket, majd a gyülekező érdeklődő társaságban ott láthattuk Handó Pétert feleségével, Pál Józsefet, Csongrády Bélát, Kupcsulik Ágnest is. Az előkészített helyek mindegyike gazdára talált. (Valódi kávéházi jelleget ad a Szerdatársaság estéinek az is, hogy előadás közben kötetlenül lehet fogyasztani, így most is megvendégelték a résztvevőket süteménnyel, ásványvízzel.) Ott volt természetesen Sándor Zoltán az est szervezője, és fiatal színészei is. Rövid bevezetője után Végh József elmesélte a Spangár András Irodalmi Kör megalakulását, a készülő hetedik antológiáról, a Spangár díjról és a mostani pályázatról beszélt. Bemutatta a Spangár Könyvek ötödik darabját, a Tolmácson élő Topolcsik Imréné új prózakötetét, a Tarisznya a lőcsön című könyvet. Ugyancsak bemutatta a frissen elkészült Kámor című saját, immáron második kiadásban napvilágot látott kötetét is, majd a távollévő Szávai Attilát művein keresztül, így már három kötetét felemlítve mutathatta be a közönségnek. Szájbely Zsolt pedig felolvasta Szávai Attila a Költő című írását, ami épp barátjáról, Szunyogh Pálról szól. Végh József jó szívvel ajánlotta a közönség és a Szerdatársaság figyelmébe Cegléd József Kázmért is, aki a Spangár Könyvek sorozatában prózáival jelentkezett Kívül a birtokon című kötetével. Majd József nekem adta át a szót. Én megemlítettem az épp most négy éves irodalmi lapot, a Börzsönyi Helikont, és Hörömpő Gergelyről itt sem elfeledkezve, felolvastam a Kisvác, Duna-part, Kálvin ucca… című versemet, amit Gergő bácsinak írtam anno. Majnik László két versemet adott elő gitárkísérettel, azokat, amik Rétságon, a Versünnepen születtek. Utánam Szunyogh Pál mutatkozott be pár szóban, a tőle megszokott visszafogottsággal. Ugyancsak Majnik László olvasott fel tőle három versét, nagy sikert hozva ezzel a költőnek. Szájbely Zsolt is bemutatkozott, elmesélte jelenlegi irodalmi terveit, munkáját, majd saját prózai írását olvasta fel. Végül Majnik Lászlóra került a sor, aki vallott önmagáról, életéről, aztán felolvasott két versét. Ez volt a Spangár Kör fellépése, igaz, mögöttünk sorakoztak azok a kiadványok is, amik az elmúlt hét évben születtek, és már ez egy hatalmas eredmény! Ám itt még nincs vége a történetnek, mert Sándor Zoltán öt Karaffa verset olvasott fel a Pipafüst című könyvből, majd Sándor Zsombor két mesét az Épphogy csak beszólok című meséskönyvből. Aztán Kerner Edit és Sándor Zoltán Szávai Attila új könyvéből, az Optikai tuningból két írását adták elő, amivel az est talán legnagyobb sikerét aratták. Az értő közönség minden egyes poénra reagált, vevők voltak a Szávai féle humorra. (Remélem, sokszor hallják, olvassák majd még!)

Sikeres volt tehát az est. És most először kimondatott élőszóban is, hogy komoly értéket képviselünk, és így is lehet, sőt, így kell ezt csinálni: Szerényen dolgozni, és értéket teremtve lebontani a Megyén belüli határokat. Tegnap mi úgy éreztük, ezek a határok már nincsenek is!

Nincsenek megjegyzések: