2013. március 23., szombat

Zsúfolt volt a hét

Március 19-én Diósjenőn került megrendezésre az INNOLAND és a DIPO által az a program, amelyen a helyi gazdaság fejlesztésével kapcsolatos dolgokat beszéltük meg. A meghívó:




Ezen a napon a helyi értékek felmérése, azok megbecsülése, és "a pénzzé váltása a falu javára" került szóba. Egyik nagyon fontos lehetőség erre a helyi turizmus fejlesztése, akár önkormányzati szinten is. Érdekes lenne mindenkinek az elhangzottak megismerése, mert kritikus hangokat is jócskán lehetett hallani. Én magam mint Nagyorosziban élő kézműves vettem részt ezen a találkozón, de a résztvevők között sok ismerősömmel találkoztam!

A másik program Bánkon zajlott csütörtök délelőtt, ahol az Öko-Land Tábor konferenciatermében a helyi-termékesek és kézművesek dolgát "rágtuk át", illetve a környező országokban már évek óta és jól működő kistérségi minősítő rendszerek, márkavédjegyek itthoni bevezetését beszéltük át. Nagyorosziból részt vett a tanácskozáson rajtam kívül Dobos Éva csuhés és Fejér Zsolt fafaragó mester.

Délután 13 órakor kezdődött Balassagyarmaton a következő konferencia, amire hivatalos voltam én és feleségem Éva is, no meg a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület több tagja. A meghívó:



Ipoly Eurorégió, Ipel’ Euroregion


PALÓC JÖVŐ

- fenntartható vidékfejlődés és a határ menti együttműködés -
    
2013 március 21-én, csütörtökön a balassagyarmati Mikszáth Kálmán Művelődési Központban
(Balassagyarmat Rákóczi fejedelem útja 50.) tanácskozást rendezünk a határ menti együttműködés, valamint a fenntartható vidékfejlődés lehetőségeiről az Ipoly-völgyben.  A résztvevők beszámolnak a térség erőforrásait feltáró kutatás eredményeiről, és javaslatokat dolgoznak ki a további tennivalókról. A plenáris ülést követően a munka három szekcióban párhuzamosan folyik. A munkaértekezletet állófogadás és kötetlen eszmecsere zárja.

A tanácskozás programja

13.00- 14.30  KÖSZÖNTŐ
- Medvácz Lajos, Balassagyarmat Város polgármestere (Magyarország), az Ipoly Eurorégió elnöke
- Hrubik Béla Vinica (Ipolynyék) polgármestere (Szlovákia), az Ipel’ Euroregion elnöke
TÁJÉKOZTATÓ A SZEKCIÓK MUNKÁJÁRÓL
- Javaslatok a határ menti együttműködés erősítésére – Jakab György (EduNet Alapítvány)
- A Palóc Portéka Egyesület tevékenységéről – Bertényi Gábor (ELTE)
- Falusi identitás, mezőgazdasági szakképzés – Lányi András (ELTE)
- Beer Miklós váci püspök felszólalása

14.30 - 15.00 SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ - SZÜNET

15.00 – 17.30 SZEKCIÓK
Oktatás, művelődés, idegenforgalom
Felkért hozzászólók: Lőrincz Mária, Pásztor Ildikó, Sztancsik József, Morvai Tünde, Hajdu András, Limpár Péter, Horváth Zsuzsanna, Szabó Enikő, Pierrot
Palóc Portéka
Felkért hozzászólók: az egyesület képviselői
Falusi identitás – mezőgazdasági szakképzés
Felkért hozzászólók: Borkó István (Cserhát-Szolg Kft), Fieszl Csaba (Váci Egyházmegye), Hajnal Sándor (Magyar Gyula Kertészeti Szakközépiskola), Nagy István (Ökotársulás Alapítvány), Selmeczi Zoltán (Járási Oktatási Hivatal), Simon Tibor (Megyei Oktatási Hivatal), Szandai József (Agrárkamara)

 17.30 - FOGADÁS

A tanácskozást az Ipoly Eurorégió Egyesület és az EduNet Alapítvány szervezi a Nemzeti Összetartozás Alprogram projektje – Regionális identitás-a határok lebontása (NEA-NO-12-S 0204 keretében.                                                 

Nagyon érdekes előadásokat hallgathattunk meg az Oktatás, művelődés, idegenforgalom szekcióban, de gondolom a másik két szekció is termékeny és hasznos megbeszélésen van túl. reményeim szerint a kidolgozandó cselekvési terv megvalósításában Nagyoroszi, és a nagyoroszi szállásadók, szolgáltatók, szervezők, kézművesek, helyi terméket előállítók is tevékenyen részt vesznek majd, s egy sikeres, és valóban a határokat lebontó együttműködés is kialakulhat az Ipoly túloldalán élőkkel! Ehhez természetesen az Önkormányzat minden segítségére (nem csak hallgatólagos "erkölcsi" támogatására) szükségünk lenne!!

Tegnap pénteken délelőtt pedig az Ökö-Land Tábor területén az egyik kézművesházban egy videofilmet forgattak velem, amiben a bőrös kézműves szakma alapjait mutathattam be, egy díszítővasakkal kivert, bélelt, körbefűzött széles karkötőn mutathattam be a szerszámok használatát, a munkafolyamatokat. Reményeink szerint ebbe a táborba sok ezren fognak az évek során idelátogatni, és a bőrös házban velem találkozhatnak majd az érdeklődők hetente két alkalommal!!
Hosszú volt a hét, de tartalmas, eredményes! Mindezeket csak azért írtam le, hogy a Nagyoroszi emberek értesülhessenek arról, hogy ha nem is tudnak esetleg bizonyos dolgokról, vannak, akik a település jó hírét elviszik másoknak, illetve másokkal együttműködve a településünk jövőjéért tesznek. Nem a mellüket veregetve hangosan, hanem csendben, sokszor a háttérben, de tevékenyen, és eredményesen!!        

Nincsenek megjegyzések: