2008. június 7., szombat

Eger- osztálykirándulás

A tegnapi napon Egerben jártunk a nagyoroszi 5. osztályosokkal. Két busszal indultunk el, egy húsz személyessel és az én kilenc személyes Opel Movanommal. Én hét gyerekete vittem, meg feleségemet, Évát, aki tanár ugyan, de most "csak" szülőként vett részt a kiránduláson.

Eger szép város. És jó messze van Nagyoroszitól. Rengeteg a látnivaló, és természetesen mindent látni akartunk. Ezért egy kicsit elfáradtunk este hét órára. De... Láttuk a székesegyházat, a főiskolát, a várat, a kazamatákat,a múzeumokat, a marcipán múzeumot, a minaretet is megmásztuk. (Én kétszer is, oda-vissza.)

Egy kis üröm az örömben, hogy jó magyar szokás szerint itt is a pénz az úr, és a kiránduló pénzére utazik mindenki. Rengeteg a csábító bóvli, 130 egy (fél) gombóc fagylalt, kétezer egy autó napi parkolási díja, stb. A legfelháborítóbb az volt számomra, mikor Gárdonyi házában a belépőn kívül 1000 forintot kértek volna, hogy fotózhassak. (A várban "csak" 500 forint körül van ugyanez.)

Magyarország a magyaroké!? Ki kellene találni, hogy azonosítás után minden magyar bemehessen, megnézhesse, megtanulhassa, stb. Mert hogy egy külfölditől ezért pénzt kérünk, OK, de azoktól, akik ősei, rokonai építették, védték, tartották fenn, stb.? Nem tisztességes. És még nyavalygunk, hogy a fiataljaink nem ismerik a történelmet. A valós, kézzel tapintható, saját szemmel látható, épp ezért jobban megragadó élményektől meg a pénz miatt el van zárva sokunk!

No, de elég!

Egy két képet azért felteszek, nézzétek.

karaffagyé

Nincsenek megjegyzések: