2008. augusztus 10., vasárnap

Ipolybalog, Koronaünnep, augusztus 3.


A Magosfa Egyesület szíves invitálására idén is, már másodszor mentünk el Ipolybalogra, ahol is a Korona ünnepet rendezték meg. Ünnepi szentmisével kezdődött a nap, ahol is a koronaőrök kihozták a korona másolatot az érdeklődők közé. Magyarországról több település polgármestere, és lakója volt jelen, hiszen összeköt-, és nem szétválaszt bennünket az Ipoly, s annak völgye.


A szentmisét Bíró László, Kalocsa-Kecskeméti segédpüspök vezette. A kórus a Szent Korona Himnusszal kezdett, ami Daróczi Bárdos Tamás zenéjével, Lackfi János szövegével hangzik el.


A program:
9.30: a IV. Szent Korona Ünnep megnyitója a falu főterén. Közreműködik a Veresegyházi Fúvószenekar és a Szent Korona Kórus, majd körmenet a Szent Korona másolatával a Kápolna-dombra; 10.30: ünnepi szentmise, a Szent Korona emlékérmek átadása. Közreműködik a Salgótarjáni Kamarazenekar és a Szent Korona Kórus; 12.30: Az Ipoly-mente természeti egysége címmel fotókiállítás látható az alapiskolában, a tárlatot megnyitja Wollent József, az Ipoly-Garam RFÜ elnöke; 12.30–14.30: a Szent Korona másolatának megtekintése az Árpád-kori templomban; 14.30: Magyar szentek litániája a templomban; 15.30: a Salgótarjáni Kamarzenekar koncertje; 16.30: Handl György budapesti orgonaművész hangversenye; 15.00: Ipoly-udvar – Európa előszobája a Kápolnadombon: a Varga törzs lovasíjász bemutatója, kézműves kiállítás és vásár, helyi termékek bemutatója és árusítása, filmsátor – folyamatos filmvetítés az Ipoly-mente természeti szépségeiről és kulturális értékeiről. Fellép az ipolybalogi Bukréta hagyományőrző csoport, a naszvadi Búzavirág éneklőcsoport és a Viza citerazenekar, az ipolynyéki Csingerné Lőrincz Gabriella énekes, a Pákozd testvértelepülésről érkező Csíkmák Néptáncegyüttes, Veresegyház testvértelepülés folklórcsoportja, az ipolyvarbói Lajtos Dominik palóc mesemondó, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka és a Kisbukrétások, a pákozdi Tollfogó Néptáncegyüttes, a hrusói Ragacinka gyermek folklórcsoport, a lukanényei citerazenekar, népviseleti bemutató; 19.00: az ekecsi Last Blues Band együttes szabadtéri koncertje; 21.00: Neoton Familia koncert.


Mi magunk a két könyvünkkel, és most bőrárúval is mentünk, és nem volt rossz napunk. Megismerkedtem Okos Mártonnal, aki a Honlevél-nek, a Magyarok Világszövetségének lapjának elemzője.


Gergő fiam sok jó fényképet készített, ez az ünnepség is megmarad emlékezetünkben sokáig!


Nincsenek megjegyzések: