2008. szeptember 22., hétfő

Megyenap Balassagyarmaton, szeptember 19-20.


A Nógrád Megyei Közgyűlés idén második alkalommal rendezte meg a megyenapot, ami egy kétnapos kultúrális fesztivál. Bemutatkozhatnak ilyenkor a megye térségeinek alkotói, előadói, táncosa, hagyományőrzői, egyesületei. Kirakodóvásár, és a főszínpadon fellépő nevezetes együttesek, alőadók teszik még emlékezetesebbé ilyenkor ezt a két napot. Mi a Sugárkankalin Turisztikai Egyesület tíz települését képviselve jutottunk el ide, ahol is egy sátrat bocsátottak a rendelkezésünkre, hogy bemutathassuk az egyesület tevékenységét az érdeklődőknek. Velünk egy sátorban kapott helyet a Drégelyvárért Alapítvány is, annak motorja, elképzelője, Teszári Károly a vár állagmegóvásának célját szolgáló kőjegyek árusítója. Amint elmondta, egy köbméter várfal újrarakása 100 ezer forintot kóstál manapság, ehhez hatalmas összefogás és anyagi támogatás kell, de munkájuknak az eredménye már jól látható, aki manapság elzarándokol a Drégelyi várhoz, saját szemével megláthatja. ((Pénteken, 26.-án Jordán Tamás és többszáz gyerek fogják előadni épp a várnál a Szondy két apródját.)


Az egyesület munkájának a bemutatása mellett a saját két könyvemet, és a Spangár András Kör antológiáját is árusítottam. A Palócföld külön sátorban képviseltette magát, a forgatagban találkozhattunk Mizser Attila főszerkesztővel, de Handó Péter szerkesztő is itt volt.


Nagy örömömre a mohoraiak Tolnay Klári emlékházának bemutatói között Pongrácz Ágnes költőnőt is felfedezhettem, illetve néhány hónapos virtuális ismerettségünk vált már személyessé ezen a napon.


Sajnos negatívumként meg kell jegyeznem, hogy az érdeklődés minimális volt a fellépők felé, egy több tízezres városban, a megyében élők közül, megyenapon több érdeklődőt várna a magamfajta. Mi volt a lanyha érdeklődés oka? Megfejtjük. Egyszer biztosan. (Talán, hogy máshol is "ezerrel" zajlottak a szüreti felvonulások, fesztiválok, elég, ha csak Drégelypalánkot és Kozárdot említem meg.)


Nincsenek megjegyzések: