2008. szeptember 26., péntek

Szondi két apródja Jordán Tamás rendezésében


A mai napon vette kezdetét Szécsényben a háromnapos Szondi két apródja- konferencia. Érdekes megbeszélések, irodalomtörténeti előadások, A Magyar Irodalomtörténeti Társaság
Nógrád Megyei Tagozatának (újjáalakuló) ülése , szakmai előadások, viták a versről, filmvetítések, hangzó anyagok színesítik a programot. Irodalmi berkekben nagy nevek tartanak előadásokat, így pl. Praznovszky Mihály, Jelenits István, Margócsy István.

A mai napon érdekes, eddig soha nem látott, és valószínűleg máskor is ritkán látható program zajlott a drégelyi várnál. Jordán Tamás, Kossuth-díjas színész zarándokolt el a várhoz jóval több mint száz általános iskolással, középiskolással, felnőttel, irodalomtanárral, civil érdeklődővel, hogy itt adják elő, mondják el Jordán Tamás instrukciói szerint Arany János Szondi két apródját. A gyerekek Balassagyarmatról, a Balassi gimnáziumból, Drégelypalánkról, az általános iskolából jöttek.

A program megnyitását Dombai Gábor, Drégelypalánk polgármestere és Fűzfa Balázs, a Szondi két apródja konferencia szervezője végezte. A résztvevők köszöntése után azonnal megkezdődött a vers előadása, nagy eréllyel és nagy kedvvel adták elő a gyerekek a művet. Ha hiszünk abban, hogy van túlvilág, eme tiszteletnyilvánításra a drégelyi hősök szemébe könnyek ültenek.

Feltűnt a közönség soraiban Dr. Jelenits István szerzetes tanár, de itt volt Teszáry Károly is, aki a vár helyreállítását szervezi, vezeti.


Szép, felemelő program kerekedett, a felhők megkegyelmeztek, nem esett, így mindenki aránylag száraz lábbal tehette meg azt az öt-hat kilométert, míg az autóktól a várhoz, majd visszaért a kiindulási pontjára. A szellemi élmény mellé egy kellemes izomlázat is beszereztünk ma!


Köszönet minden résztvevőnek, szereplőnek, de főképp Jordán Tamás színművésznek!

Nincsenek megjegyzések: