2008. szeptember 22., hétfő

II. Biobúcsú a PeCsa-ban, Budapest, szeptember 21.


Idén már másodszor rendezték meg a PeCsában (Petőfi Csarnok) az országos biobúcsút, ahol a más-más tájakon gazdálkodó biogazdák, termelők mutathatják be munkájuk gyümölcsét, termékeiket. Méhészek, borászok, gyümölcstermelők, zöldségtermesztők, bioárú boltosok voltak igen nagy számmal a kiállítók, vásárosok között, hiszen ez az ünnep egyben vására is a biotermékeknek. Kicsiben is, és nagyban is. S talán nem meglepő, hogy a biogazdák között kézművesek, szövők, fafaragók, keramikusok, bőrös és más foglakozást űző mesterek is helyet kaptak. Valahol a biogazdálkodás és a hagyományos dolgok szeretete kéz a kézben jár!


Évával mi a Dunakanyar Népművészeti Egyesület képviseletében voltunk jelen, s "egy gyékényen" árultunk Konczili Anna kosdi biogazdasszonnyal, aki Pataki István biogazdával, párjával együtt évek óta kitartóan járja ezt a rögös, kezdetben igen nehéz utat, s végzik ezt az egészséges táplálkozást megismertető, azt segítő gazdálkodó munkát. (Éva és Anikó egyébként testvérek.) Mi a bőrök mellett (tarsoly, tüsző, övek, stb.) most is a két könyvemet, és a Spangár Kör antológiáját vittük magunkkal, s meséltem e táj gazdagságáról, értékeiről a budapestieknek, de az ország más részséről érkezőknek is. Sok könyvem fogyott, és még több névkártyát osztottam szét, aminek remélem meg lesz a gyümölcse, akár a Börzsönyi Helikon olvasótáborának növekedésében, akár későbbi vevőkben.


Több ezren fordultak meg a nap folyamán a kiállítósátrak között, s a színpadon is nívós, és igen gazdag programot nézhettek a kóstolással egybekötve. Feltűnt a tömegben pl. Gőgös államtitkár úr is, de Galkó Balázs is ott nézgelődött a sátrak előtt. A fellépők sokasága, a nap forgataga egészen késő estig kitartottak, mikor is zárásként Pomázi Zoltán együttesével igazi kantrimuzsikával lepte meg a hallgatóságot.


Nincsenek megjegyzések: