2009. április 26., vasárnap

III. Művészetre Hívás Napja, Nagyoroszi, április 17.


Immáron (Nagyorosziban) harmadik alkalommal rendeztük meg a Művészetre Hívás Napját. (Idén csatlakozott az eddigi megrendezők listájához a távoli Szigethalom is.) Az általános iskolában versmondóversennyel kezdődött a nap. Az alsósok és a felsősök külön versenyen mérték össze előadói képességüket, és elmondhatom, nagyon tehetséges gyerekeink vannak! Aztán a versmondás után elkezdődtek az idei évi programok a gyerekeknek: én barackmag-sípot készítettem a kisebbekkel, de volt még gyurmázás, festés, rajzolás, meseolvasás, néptánc, gyöngyfűzés is. Aztán az ebédidő után ugyanezt folytattuk a HEMO-ban, de kiegészítve varrással, goblenezéssel is. Nálunk a napot egy kiadós vihar, no meg a HEMO színpadán a Volfram együttes rock-koncertje zárta.

Jó nap volt, de ennek ellenére csak zsörtölődöm egy kicsit: Míg a Nagyoroszi Önkormányzati vezetők (polgármester és a képviselők) nem értik meg azt, hogy a morális és gazdasági válság egyetlen és hosszú távú megoldása helyi szinten a kultúrában, a kulturáltságban, a tudásban, a Köz műveltségében van, addig egy ilyen programot legnemesebb szándékunk ellenére is csak szegényesen és kis létszámmal tudunk megrendezni. A mostani napra szinte semmilyen anyagi támogatást nem kaptak a szervezők, csak a helyszínt vehettük igénybe ingyenesen. (Már hagyományosan ingyen dolgoztam és adtam az anyagot a munkához én is, mint ahogy azt évek óta teszem!!)
Kevés az egy falu vezetése részéről, hogy "hülyegyereknek nézve" (mert ahogy tapasztalom szerintük csak hülyegyerek lehet az, akinek van ebben a világban valami jobbító szándéka!) vállonveregeti és engedi dolgozni azokat, akik tenni akarnak egy közösség kialakulásáért!!! Míg oda nem állnak egyenként és mindannyian a szervezők, résztvevők mellé, addig ebben a faluban nem lesz közösség, és látható, érezhető fejlődés!!! Meglátásom szerint most nagyon rossz irányba halad a kis falum, Nagyoroszi!!

És hogy valami jóval zárjam a bejegyzésemet: A Sugárkankalin települései közül Drégelypalánkon, Dejtáron, Ipolyvecén, Érsekvadkerten, Patakon szintén szép és tartalmas programok zajlottak e napon.
Köszönet illeti a tanári karból Kissné Unatényi Katalint, Megyeri Attiláné Kriszti nénit, Kozák Simon Katalint, Szőke Endréné Bogi néni tanárnőt, Vigyinszki Attila tanár urat (akik megszervezték e napot az iskolában) és mindazon tanárokat, akik örömet okoztak a gyerekeknek. Köszönet Záhorszki Mónika munkájáért is.
(A képen a felső tagozatosok legjobb versmondója, Pásztor Gergő látható.) Mégtöbb kép a http://picasaweb.google.com/eleanorr66/2009Aprilis17MuveszetreHivasNapjaNagyoroszi címen

Nincsenek megjegyzések: