2009. április 5., vasárnap

"Tiszán innen - Dunán túl" Országos Népdaléneklési Minősítőverseny, Budapest, április 4.


Tegnap, azaz szombaton kora reggel indultunk neki a nagy útnak kocsimmal, heten: Három felnőtt kísérő, a Pásztor anyuka, én, és Megyeriné Kriszti tanárnéni, aki felkészítette a gyerekeket. No és a négy gyerek, Siklai Fanni, Siklai István, Pásztor Viktória és leányom, Krasznai Sára. (A Siklai gyerekek édesanyja a "nagy Juszti" és Juszti testvérük a keresztapjukkal Pesten csatlakoztak hozzánk.) A négy gyerek egy csapatot alkotva már túljutott a megyei megmérettetésen, így bejutottak a kiseggyüttesek országos döntőjébe!

A Néprajzi Múzeum adott helyet a jeles eseménynek. Reggel negyed kilenckor érkeztünk meg Pestre, Viktória még igencsak cidrizett a csípős levegőben, de a napra kiállva már felmelegedett a csapat annyira, hogy megnézzük az 56-os emlékművet, a Kossuth szobrot és a Parlamentet is kicsit közelebbről. Kozák-Simon Katalin is csatlakozott hozzánk, ő a másik felkészítő tanára a csapatnak. Kilenctől regisztráció, ahol minden fellépő gyerek egy szendvicset, egy csokit és egy üveg vizet kapott, természetesen azon felül, amit mi, a kísérők vittünk. A megnyitón szép énekek, érdekes megnyitószövegek hangzottak el. A megjelenteket köszöntötte Dr. Fejős Zoltán a Néprajzi Múzeum igazgatója, Jókainé Molnár Katalin megbízott főosztályvezető, és Germánné dr. Vastag Györgyi a Fővárosi Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke is. A műsort a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszékének hallgatói adták, énekelt még Havay Viktória, és a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes szép táncot mutatott be az aratásról, kenyérkészítésről. Aztán három helyszínen kezdetét vette a verseny!
A mieink a Díszteremben versenyezhettek, a zsűri három tagú volt, tagjai: Sebestyénné Farkas Ilona, Dr. Juhász Katalin és Eredics Gábor. Negyven produkciót hallgathattunk meg, fele-fele volt az arány a kiseggyüttesek és az énekegyüttesek között. Csodálatos produkciókat hallhattunk, én közvetlenül a zsűri asztala mögött ültem, s láttam, ahogy a ritmusnak, a zenének engedve járt kezük-lábuk.
A verseny után majd három órás szabadprogram következett a díjosztásig. Elmondom, hogy néhány perccel csúsztunk csak le arról, hogy bejuthassunk soron kívül a Parlamentbe is, de a dísztermi program kis csúszása miatt a csoport minket nem várt meg. No sebaj, helyette lementünk a Kossuth-térre. Láttunk egy filmforgatást, egy éhségsztájkoló csapatot, a gyerekek a József Attila szobornál vidámkodtak egy kicsit, aztán elkomorultak a Duna-parti vascipőknél. Együtt néztük a Dunát, ami most nem dinnyehéjat, hanem pet-palackokat visz hátán, rengeteg hajót láttunk, a rakpart felől szép fehér a Parlament, és csodálatos volt az idő is, sőt, már majdnem meleg.
A Néprajzi Múzeumban aztán megnézhettük az állandó kiállítást, a gyerekek kézműveskedhettek, majd három óra körül a zsűri kiosztotta az okleveleket, elmondta az eredményeket. A Börzsöny Általános Iskola Kiseggyüttese kiemelt arany oklevelet kapott, a húsz induló csapat közül ezt rajtuk kívül csak még egy együttes kapta meg. Ez Nagyoroszi, és a nagyoroszi énekes-néptáncos gyerekek eddigi legnagyobb sikere!!! Gratulálok én is hozzá!!! A szülőknek, tanároknak is!!!
A díjkiosztó után még bábszínházi előadás is várta az ottmaradókat, ám mi hazaindultunk, mert így is nagyon hosszú és fárasztó volt a nap. Ráadásul Öcsi, azaz Siklai István alaposan megfázva jött a versenyre, lázcsillapítóval, gyógyszerekkel lett csak képes fellépni!

Szép nap, szép eredmény! Sok ilyen napot még mindannyiunknak!!

Nincsenek megjegyzések: