2009. március 26., csütörtök

Végh József könyvbemutatója Salgótarjánban, március 25.


Végh Józseffel, és feleségemmel Évával a Szerdatársaság meghívására Salgótarjánba utaztunk, ahol József legújabb könyvét mutattuk be az érdeklődő közönségnek a CafeFrei irodalmi kávéházban. Tarjánban csatlakozott hozzánk Majcher Tamás régész, a szécsényi Múzeum igazgatója, (ő is szerepel a kötetben) ugyanis terveink szerint hárman tartottuk a bemutatkozást. Majcher Tamás a drégelyi vár feltárásáról, régészeti munkáiról, eddigi állagmegóvásáról tartott előzetesen egy diavetítéssel egybekötött előadást, majd én mondtam el Végh József szakmai önéletrajzát (ami nem is egyszerű feladat, például a publikációs listájának felsorolásába bele sem kezdtem, mert akkor nem maradt volna idő másra), majd mint moderátor, kérdéseket tettem fel Józsefnek, amik segítségével be tudta mutatni a Szondi György és Drégely vára emlékezete című új kötetét. József sokat beszélt a vár történelméről, Szondi életéről, de mondandója inkább a tragikus 1552-es eseményről és annak máig tartó hatásairól szólt. Mindmáig megihleti a művészeket (írókat, költőket, képzőművészeket) a drégelyi tragikus ám egyben hősi példamutatás, de az élet egyszerűbb részeiben is szinte lépten-nyomon talákozunk egy Szondi utcával, egy bélyeggel, amin Szondi képe van, egy iskolával, ami Szondi nevét viseli. A drégelypalánki legendákat is sorbavette ugyanúgy, ahogy a későbbi korok irodalmi ábrázolásait is. Még ma is napról napra több anyagot kap, amivel kiegészítheti majd a kötet második kiadását. (Itt Tarjánban is kapott egy, a Drégely várat érintő drámát egy itteni kutatótól.)
Újabb tervei között Végh József megemlítette, hogy már szinte nyomdakész a Cinka Pannáról írott kötete, ami a tervei szerint egy-két hónapon belül kézzelfoghatóvá válik. A most bemutatott kötetből két vers is elhangzott, amiket a Szerdatársaság két fiatal versmondója adott elő.

Az est a FreiCafé egyik asztalánál, a Szerdatársaságnak fenntartott asztalnál folytatódott, ahol Végh József eddig megjelent könyveit és a legújabb kötetét vásárolhatták meg az érdeklődők, s dedikáltathatták azt Józseffel.

2 megjegyzés:

Sós Pesta írta...

Kedves karaffagyé!
Nagyon rég keresem a Sisa Pistáról szóló könyvet. Tudom, hogy másik szerzője is volt a könyvnek,de azt szeretném megkérdezni, hogy Salgótarjánban a Sisa Pista könyvet is meg lehetett vásárolni? Nagyon szerettem volna jelen lenni a könyvbemutatón, de sajnos egészségügyi okok miatt nem tudtam elmenni. Nagyon tartalmas a blog, sok szép és értékes írással! Sok sikert kívánok a további írásokhoz is!

Glica írta...

Sziasztok! Örömmel fedezetem föl Majcher Tamás-régész nevét.Az írók hasznos segítséget kaphatnak, az értékes munkájukhoz. A régésznek is okos reklám. Közönség közelbe kerül ez az érdekes hivatás.Gratulálok a könyvhöz. Üdvözletem küldöm:
Pataki Katalin-Glica
Athéné Alkotó Kör